Koukkuniemen kesäteatteri
Seuraa sosiaalisessa
mediassa tai ota yhteyttä:
  • Etusivu
  • Koukkuniemen kesäteatteri
    • Hankkeen kuvaus 2015
    • Päätoteuttajat
    • Työryhmä
    • Yhteistyökumppanit
  • UNHOLA -esitys
    • UNHOLA -esitys
    • Lehdistö
    • Muistokahvio-albumi
  • Blogi
  • Esitysaikataulu ja LIPUT
    • Esitysaikataulu
    • LIPUT
  • Yhteystiedot
  • Hanke 2014
    • Hankkeen tekijät
    • ON ELOMME MUISTOJA VAIN
    • Lehtijuttuja ja muita materiaaleja

Teatterityöneitsyt! Kirjallisuudenopiskelija Iidan kokemuksia hankkeen parissa

4/15/2015

0 Comments

 

Tällä viikolla blogipäivityksen takana häärää Iida, jonka teatterititteli Koukkuniemen näytelmäprojektissa on ylevä ja vallanmakuinen ‘järjestäjä’. Käytännössä lähettelen sähköposteja, hoidan tulevaa lipunmyyntiä, ja esimerkiksi viimeviikkoina tunteja kului työpajojen litteroinnin parissa.

Litterointihan tarkoittaa sitä, että kuuntelin kaiuttimet täysillä nauhoitteita työpajoista, joissa työryhmän väki muistelee menneitä vanhainkodin asukkaiden kanssa. Näihin työpajoihin sisältyi myös virkistäviä aktiviteetteja, kuten laulua, musiikin kuuntelua ja jopa paikan päällä musisointia. Olipa pari tanssipajaakin, joissa pistettiin jalalla koreasti! Vanhusten muistelujen kuuntelu on ollut avartavaa ja liikuttavaa puuhaa. Erityisen hienoja olivat hetket, joista kuulee kuinka tärkeää vanhukselle on päästä jakamaan muistojaan.Omaa opiskelualaani, kirjallisuustieteitä, pääsen soveltamaan muun muassa muisteluvihon kirjoittamisessa sekä mahdollisissa lehtiartikkeleissa.

Viime maanantaina järjestetty työryhmätapaaminen kului vanhuskummitapaamisten purkamisen merkeissä. Oli ilahduttavaa, että lähes jokainen on päässyt tapaamaan omaa kummiaan. Oli myös lohduttavaa, että muillakin ilmeni samoja tunteita vanhuskummeilun suhteen kuin itsellä: tilanne on vieras, eikä pelkästään vieraan ihmisen vaan myös monille uuden ympäristön, vanhainkodin, takia. Toiminta voi tuntua raskaalta, mutta sen anti jokaiselle osapuolelle (vieraalle, vanhukselle ja näytelmälle) on sen arvoista. Vaikka itseänikin on jännittänyt mennä moikkaamaan omaa vanhuskummia, olen aina lähtenyt hyvillä mielin. Tämä on huomionarvoinen seikka, sillä olen yleensä aika ankealla tuulella.

Työryhmätapaamisissa olen tutustunut uusien ihmisten lisäksi uuteen maailmaan. Teatterityöneitsyelle kaikki näytelmän luomiseen liittyvä on uutta ja uteliaisuutta herättävää, niin käytännön järjestelyt kuin näyttelemisen taitokin – etenkin kun on itse niin esiintymiskammoinen, että punastelee kun pitäisi jo tutuksi ja turvalliseksi tulleen työryhmän edessä puhua. Alun perin lähdin hommaan mukaan huomatessani vanhan ystäväni Meri-Maijan huutelevan Facebookissa vapaaehtoisia auttelemaan. Ajatus jokusen flaijerin levittämisestä kesän tullen on eskaloitunut ensisijaiseksi työksi, eikä se haittaa lainkaan. Päinvastoin, viimeisin työryhmätapaaminen muistutti taas kuinka hirmuisen innoissani olen siitä, että saan olla tässä mukaan!

Kuten työryhmän henkilökuvaukseen asian niin hienoin sanoin muotoilin, olen iloinen saadessani auttaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti arvokkaassa projektissa. Puhumattakaan siitä, että samalla voin tukea hyvää ystävää. Saati sitten siitä, että pääsen tutustumaan jännittäviin ihmisiin ja teatterin mystiseen maailmaan!

Treenikautta kohti hiiviskeltäessä paineita ja stressiä kasaantuu varmasti jokaisen olalle, mutta se kertoo vain projektin merkityksellisyydestä. Toki äärimmäiselle pessimistisyydelleni uskollisena pelkään, että seuraavan blogivuoroni koittaessa viikolla 31 väännän itku kurkussa ja hampaat irvessä katkeraa päivitystä koko projektin ja ihmiskunnan pahuudesta, mutta tällä hetkellä olo on vilpittömän iloinen ja innostunut. Välttelen sanaa ”huikea”, mutta nyt kuulkaas on sen paikka: Huikeaa kevättä kaikille!

 

Iida Salokorpi, järjestäjä/tuotantoassistentti

Picture
Työryhmän jäsenistöä koolla. Keskellä valkoisessa paidassa Iida.
0 Comments

Näyttelijän vanhuskummeilu!  12.3.2015

3/14/2015

0 Comments

 
Koukkuniemen kesäteatterin koko työporukka sai Koukkuniemen vanhainkodista oman vanhusystävän, jonka luona vieraillaan ainakin elokuuhun saakka. Vanhuskummeilu on omalta osaltani päässyt hyvään vauhtiin. Olen saanut kunnian tutustua Anna-Britaan (93v.!!) parin tapaamisen verran. Molemmat tapaamiskerrat on vierähtänyt parituntisiksi, sillä juttua riittää. Ensimmäisellä kerralla jännitti kovasti, että kuinka sitä nyt uskaltaa noin vaan tuntemattoman luo mennä. Mutta kyllähän se sitten sujui. Mikäs siinä niin tätä plikkaa oikein pelotti? 

Ensimmäisellä kerralla tutustuttiin Anna-Britan kanssa jo jonkin verran. Anna-Brita kertoi huikeasta lähetystyöurastaan Pelastusarmeijan upseerina. Hän on mm. viettänyt 19 vuotta Intiassa ja tehnyt siellä töitä lastenkodissa. Käytiin läpi myös kaikki Suomen kaupungit, joihin Anna-Brita oli saanut työkomennuksen. Keskusteltiin vähä niintä näitä ja myös jonkun verran Anna-Britan lapsuuden muistoja. 


Viime viikon vierailulla juttu luisti vielä edellistä kertaa paremmin. Käytiin läpi hyviä radiokanavia, luontoaiheita ja keskustelua molempien ulkomaan kokemuksista ja niiden kasvattavista elämyksistä. Jo ensimmäisellä kerralla Anna-Brita otti puheeksi, että hän oli vastaanottanut kirjeen Nepalista joulukuussa 2014. Kirje oli yhdeltä intialaiselta lapselta, joka oli ollut siinä lastenkodissa, jossa Anna-Brita oli ollut töissä 70-luvulla. Kyseinen tyttö oli nykyään jo perheellinen eläkeikäinen nainen ja asui Nepalissa, Kathmandussa. Anna-Brita harmitteli kun, ei ollut huonon näkönsä vuoksi kyennyt vastaamaan kirjeeseen. 



Niinpä viime tapaamiskerralla otin kirjeen jälleen puheeksi ja lupauduin auttamaan Anna-Brittaa vastauksen kanssa. Anna-Brita saneli englanniksi kirjeen sisällön ja minä kirjoitin. Niin sitä vaan yhdessä saatiin aikaan vastaus Nepaliin. Seuraavaa kirjettä ja tapaamista odotellen. 

On kyllä ihan uskomattoman opettavaista ja voimaannuttavaa kohdata näin sukupolvien ylitse. Jutskailua, kirjeitä Nepaliin ja muuta mukavaa. Niistä on vanhuskummeilu tehty!


Aurinkoisin kevätterveisin,


Matilda - näyttelijä


Picture
Keväinen Koukkuniemen ranta.
0 Comments

Tänään on syytä juhlaan!

3/6/2015

0 Comments

 
Picture
Olen samassa tilanteessa jo kolmatta kertaa kuukauden sisällä: yksin julkisella paikalla ja sisälläni kihelmöivä riemu kannustaa minua tanssimaan, hyppimään ja huutamaan. Olen aina saanut estettyä itseäni aiheuttamasta järjestyshäiriöitä ja tarttunut puhelimeen, mutta tänään aion myös juhlia.

Koukkuniemen Kalevala 2015 –hanke on saanut apurahaa ei yhdeltä, eikä kahdelta, vaan KOLMELTA TAHOLTA!! Uskomatonta. Olen niin äärimmäisen otettu, siitä että nämä tahot kokevat meidän työmme tukemisen arvoiseksi. Siitä että he uskovat meihin, opiskelijoihin, joilla ei ole näyttää paperilla muuta kuin innostus tämän hankkeen tekemiseen.


Tuhannet kiitokset siis Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan aluerahastolle, Alli Paasikiven säätiölle ja Pyynikin kesäteatterin säätiölle! Olette tehneet työstämme taas asteen helpompaa ja kannustaneet meitä kivisellä, mutta ah niin palkitsevalla tiellämme projektin parissa! Kyse ei ole missään nimessä vain rahasta. Kyse on tunnustuksesta.

Pala nousee kurkkuun, kun ajattelen, että minun pieni ideani on päässyt lähtemään näin upeasti käsistä!

Noin puolitoista vuotta sitten luin mummini muistelmakirjoitelmaa ja sain idean vanhusten muistoihin pohjautuvasta teatteriesityksestä. Noin vuosi sitten, hankkeen toteutuminen vahvistui, kun saimme Taikelta apurahan. Muutama kuukausi sen jälkeen alkoi työ Koukkuniemessä ja yhtäkkiä käsissäni olikin kokonainen kesäteatterillinen. Syksyllä olimme kysymyksen edessä: Kannattaako tätä jatkaa? Onneksi Santeri ja Iira halusivat asettua rinnalleni ja vastasivat KYLLÄ, silläkin riskillä, että takkiin voi tulla ja pahasti eikä kesälomasta kannata haaveilla. Nyt meillä on kasassa sellainen paketti kaikkea siistiä, että itkettää.


Nöyrä kiitos ihan jokaiselle joka on viistänyt tätä hanketta! Kiitos.


 - Meri-Maija, Koukkuniemen kesäteatterin ohjaaja ja äiti



0 Comments

ke 25. helmikuuta 2015

2/25/2015

0 Comments

 
Picture
Muistelutyöpajassa muistelemassa (vas.) Elma, Heidi ja Inkeri.
”Kun saa jakaa muistot ja kokemukset toisten ihmisten kanssa, kun löytää tarinoilleen kuulijan, eletty elämä, ja sen myötä nykyisyys voivat nousta uuteen arvoon.” –Satu Tienari

Heippa!

Tällä kertaa on minun vuoroni kertoa hieman omia fiiliksiäni viime viikon työpajoista, litteroinnista sekä siitä, mitä tämä hanke on minulle antanut. Olen siis sosionomiopiskelija TAMKista ja olen kulkenut Meri-Maija, Santerin ja Iiran mukana jo tammikuusta lähtien. Suoritan tässä hankkeessa luovien aineiden opintojani ja tämä onkin ollut erittäin mukavaa vaihtelua koulun penkillä istumiseen.

Oma matkani tässä hankkeessa huipentui viime viikon työpajoihin ja minulla oli ilo olla mukana yhteensä kuudessa työpajassa. Pidimme työpajat yhteistyössä Meri-Maijan kanssa. Vaikka opintojeni aikana on kerääntynyt erilaisia kohtaamisia vanhusten kanssa, työpajojen vetäminen oli minulle aivan uutta ja ennen ensimmäistä h-hetkeä minua jännitti melko paljon. Jännitystä lievensi Meri-Maijan mukana olo, sillä tiesin, että tiukan paikan tullen saan häneltä apua ja tukea. Ensimmäisestä työpajasta jäi erittäin hyvät fiilikset eikä seuraavaa työpajaa tarvinnut enää jännittää. Pääosin muistelut työpajoissa sujuivat hyvin omalla painollaan mutta toki eteen tuli haastaviakin tilanteita. Haastavintaehkä oli se, että ennen työpajan alkua ei voinut tietää miten keskustelu lähtisi käyntiin ja mistä asioista muistelijoilla olisikerrottavaa. Yleensä työ, koti tai perhe olivat aiheita, joiden kautta keskusteluyhteyden sai auki ja siitä oli sitten helppo jatkaa muistelua eteenpäin.

Aloitimme työpajat yleensä yhdessä ja sopivan paikan tullen jakaannuimme kahteen porukkaan siten, että minä jututin muutamaa muistelijaa ja Meri-Maija muutamaa. Kaikki työpajat äänitettiin kahdella nauhurilla. Minä sain kunnian litteroida kyseiset äänitteet ja teen sitä nyt tämän ja ensi viikon ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että kirjoitan äänitteet, muistot, tekstiksi. Näistä teksteistä Iira, dramaturgi, kokoaa aikanaan esitystekstin. Itse ajattelen litteroinnin olevan vaihe, joka vie muistelijoiden muistoja kohti esitystekstiä sekä kesäteatterin näyttämöä.

Näin sosionomiopiskelijan näkökulmasta katsottuna, viime viikon työpajat olivat mahtavia kokemuksia. Työpajoissa pääsin aitoon vuorovaikutukseen vanhusten kanssa sekä sain huomata millainen merkitys on katsekontaktilla, kosketuksella sekä aidolla läsnäololla. Työpajoista saatu kokemus vahvisti ajatustani siitä, että tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä, sellaisena kuin hän on. Työpajojen yhtenä tarkoituksena oli myös tuottaa vanhuksille kokemus siitä, että heidän elämäntarinansa ovat merkityksellisiä, mielenkiintoisia sekä tärkeitä. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi ja nämä työpajat antoivat vanhuksille kyseisen mahdollisuuden. ”Kun saa jakaa muistot ja kokemukset toisten ihmisten kanssa, kun löytää tarinoilleen kuulijan, eletty elämä, ja sen myötä nykyisyys voivat nousta uuteen arvoon.” –Satu Tienari

Kaiken kaikkiaan sain työpajoista paljon arvokasta kokemusta ja oppia siitä, miten muistelu voi edistää vanhuksen henkistä hyvinvointia. Jos joskus päädyn työskentelemään vanhusten parissa, aion ehdottomasti hyödyntää hankkeesta saamaani oppia. Meri-Maija, Santeri, Iira ja koko muu työryhmä tekevät mielestäni äärettömän arvokasta työtä, jonka sanomaa vien mielelläni eteenpäin. Olen ylpeä siitä, että olen saanut olla mukana tässä hankkeessa ja työskennellä näin mahtavien ihmisten kanssa. Jään innolla odottamaan tulevaa kesää ja Unhola – unohtumattomia muistoja – kesäteatteriesityksen valmistumista!



Aurinkoisin terveisin, Heidi (sosionomiopiskelija)

0 Comments

5 kuukautta kesäiseen ensi-iltaan!!!

2/22/2015

0 Comments

 
Lauantaina 21.2., tapasimme lähes koko työryhmän voimin Koukkuniemessä ja otatimme lopuista työryhmän jäsenistä ”vanhan ajan” potrettikuvat. Kuvat tulevat näille nettisivuillemme yhdessä työryhmän jäsenten esittelyiden kanssa piakkoin. Lisäksi jokainen työryhmäläinen sai Koukkuniemestä oman vanhuskummin, jota käydään katsomassa itsenäisesti aina esityskauden loppuun saakka. Ja kuka tietää - joku työryhmäläisistämmehän voi solmia vanhuksensa kanssa todellisen sydänystävyyden ja jatkaa vielä itsenäisestikin kumminsa näkemistä?

Näin harmaan ja loskaisen helmikuun keskellä on vaikea ymmärtää, että alle puolen vuoden päästä meillä on jo ensi-ilta Koukkuniemen kesäteatterin vehreässä rannassa! Toivottavasti sää suosii meitä ensi kesänäkin - vielä ei ole taidettu keksiä sellaista säätiedotetta, joka osaisi ennustaa aina vain pelkkää aurinkoa!

Nyt, kun ensi-iltaan on tasan 5 kuukautta, olemme aloittaneet jo monenlaisen työskentelyn liittyen kesällä nähtävään esitykseen. Tällä viikolla Meri-Maija ja Heidi keräsivät työpajoissa vanhusten muistoja ja toivottavasti piakkoin minä saan nämä ensimmäiset litteroidut muistot luettavakseni. Saa nähdä, millaisia maailmoja sieltä avautuu! Odotan innolla käsikirjoittamisvaiheen alkamista, sillä koskaan ei voi etukäteen sanoa, että mitkä kaikista keräämistämme muistoista päätyvät lopulta lavalle asti.

Myöskin muunlainen työskentely Koukkuniemen kesäteatterin parissa on aktiivista: haemme edelleen apurahoja Meri-Maijan ja Santerin kanssa eri tahoilta sekä etsimme Koukkuniemen kesäteatterille uusia sponsoreita. Myöskin ensimmäisistä julisteluonnoksista on palaveerattu graafikkomme Aarnin kanssa.


-IIra (dramaturgi)
0 Comments

Työryhmätapaaminen: Vanhuskummitoiminta - timanttinen juttu!

2/21/2015

0 Comments

 
Picture
Ylärivi (vas.): Juhana, Panu, Santeri, Jetro, Jere, Miro, Tomas. Alarivi (vas.): Emma, Heidi, Miina, Iira, Iida, Matilda, Meri-Maija. ©Koukkuniemen Kalevala-hanke Kuva: Pasi Järvenpää
Tervehdys!

Lauantaina 21.2.2015 kokoonnuimme ensimmäistä kertaa lähes koko työryhmän voimin. Työryhmämme on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan lähes 30 henkinen. Muutama lisäys on vielä tuloillaan ainakin muusikkotiimiin sekä tietysti arvokasta talkooapua tulemme tarvitsemaan pitkin kesää.

Lauantain työryhmätapaamisessa pääsivät näyttelijät ja muu taiteellinen ja tuotannollinen tiimi tutustumaan keskenään. Ohjelmassa oli ohjattua tutustumista, valokuvaus sekä vanhuskummitoiminnan aloittaminen. Hankkeen pääkolmikko oli tilaisuuden alkaessa hieman jännittyneinä. Kyseessä oli ensimmäinen yhteinen tapaaminen ja viestittäminen ja sen pelisäännöt ovat aina produktion alussa uusia asioita. Tilaisuus saatiin kuitenkin alkamaan ja lähtikin kulkemaan omalla painollaan.

Laittautumisen jälkeen valokuvaajamme Pasi Järvenpää kuvasi koko paikalla olleen 1900-luvun alkupuolen tyyliin sonnustautuneen työryhmämme. Tuiman ryhmäkuvan lisäksi kuvasimme kaikista työryhmäläisistä omat kuvat. Kuvat henkilökohtaisine esittelyineen julkaistaan piakkoin nettisivuillamme sekä Facebook-profiilissamme. Kesäteatterillamme on nyt myös Instragram-tili (@koukkuniemen_kesateatteri), joten myös sieltä voi seurata työryhmän kuvien julkistamista sekä muita hankkeen tapahtumia.

Valokuvauksen lisäksi tapaamisemme tarkoitus oli perehdyttää työryhmäläiset vanhuskummitoimintaan ja tavata jokaisen henkilökohtainen vanhuskummi. Kummitoiminnan tarkoitus on, että jokainen työryhmämme jäsen tapaa omalla ajallaan omaa vanhuskummiaan seuraavat 6 kuukautta, eli hankkeen alusta loppuun asti. Vanhuskummit ovat Koukkuniemen asukkaita ja myös hankkeemme muistelijoita.

Aloitimme käytännön harjoitteilla ja jakauduimme kahteen ryhmään. 1-ryhmä harjoitteli pyörätuolin käyttämistä ja sosionomiharjoittelijamme Heidi toimi testimummona. 2-ryhmä sai jututtaa ja haastatella Meri-Maijaa, joka toimi tässä tilanteessa testimummona. Näiden (yllättävän!) autenttisten harjoitusten jälkeen purimme kokemuksia ja tuntemuksia yhdessä. Keskusteluista korostimme lopulta inhimillistä tasavertaista kohtaamista, ihminen ihmiselle. Pelot ja ennakkoluulot voi unohtaa eikä tapaamisiin tarvitse mitään erityisiä taitoja. Lämmin katsekontakti ja positiivinen asenne ovat kultaa.

Heidi ja Meri-Maija (ohj.) saattoivat kunkin työryhmäläisen oman vanhuskumminsa luokse. Jokainen sai hetken olla kahdestaan oman kumminsa kanssa ja tutustua. Minäkin tapasin oman kummini Topin (80v) ja juttelimme pitkään musiikista. Kun palasin kummini luota työtilaamme, saimmekin sitten odotella muita työryhmäläisiä takaisin. Monet viihtyivät yli puoli tuntia jutustelemassa kumminsa kanssa ja suurin osa täytyi käydä hakemassa takaisin, jotta tapaamisemme saataisiin päätökseen. Lopuksi jokainen sai kertoa omasta kummistaan ja keskustelimme vielä aiheesta. Keskittyminen oli silloin timanttista. Jos paasasin käytännön asioista ja aikatauluista, kaikki eivät ehkä kuunnelleet aivan täysillä, mutta kun puhuin vanhuskummiudesta tunsin täydellisen hiljaisuuden ja tuijottavat silmät selkäpiissäni asti. Yllätyin tästä positiivisesti ja odotan innolla, että pääsen kuulemaan tulevista vanhuskummitapaamisista!

Santeri - musiiki
0 Comments

Hiihtoloman muistelut - työpajat Koukkuniemessä alkoivat

2/20/2015

0 Comments

 
PictureAnna-Brita (93v) muistelee työtään Pelastusarmeijan tehtävissä. Muistoja kuulemassa näyttelijämme Jetro.
Huh huh. Nyt on ensimmäinen työpajaviikko Koukkuniemessä ohi. Pidimme kahdeksan työpajaa joihin osallistui yhteensä 28 muistelijaa. En ehkä ihan vielä pysty muistamaan kaikkien muistelijoiden nimiä, mutta ei se mitään. Jos muistelijoista edes yksi muistaa minun nimeni olen otettu. Sosionomiharjoittelijamme Heidi veti kanssani suurimman osan työpajoista, mutta myös näyttelijä Jetro ja lavastaja Panu vierailivat työpajanvetäjinä.

Muistelijat ovat syntyneet välillä 1915 ja 1947. Vanhin muistelijamme Martta täyttää kahden kuukauden päästä 100-vuotta! Martta muisti todella kirkkaasti erilaisia sattumuksia ennen ja jälkeen sota-ajan. Lisää muistoja olisi riittänyt ja Martta tuumasikin työpajan jälkeen ”Minulla olisi niin paljon juttuja, että jos sinä ne kaikki kirjoittaisit ylös, niin saataisiin kunnon tiiliskivikirja!” Martta myös sanoi odottavansa sitä, että menemme hänen kanssaan kaksin juttelemaan, että ehtii kunnolla kertoa. Työpajatilanteessa kun joutuu aina välillä odottamaan omaa vuoroaan, että pääsee muistelemaan. Martan tarinoita tullaan aivan varmasti näkemään tulevana kesänä lavalla ja hän myös lupasi antaa teoksestamme palautetta.

Työpajoissa muisteltiin esimerkiksi ensimmäisiä työpaikkoja, elämää kotirintamalla, pula-ajan ostokortteja, olympialaisia ja heilasteluja. Ihanan erilaisia tarinoita sitä on taas saanut viikon aikana kuunnella, pääasiassa hymyssä suin, mutta on tullut myös liikututtua.

Ensimmäisten työpajojen vetämisessä hankalinta oli se, että ei voi koskaan tietää mistä asioista kullakin on kerrottavaa ja mistä ylipäätään muistelijat haluavat kertoa. Kaikki eivät suinkaan ole nuoruudessaan ehtineet käydä tansseissa työnteoltaan ja toisaalta jotkut eivät juurikaan joutuneet töihin. Ihmettelimme jossain kohtaa sitä, kuinka usein saimme kysymyksiimme vastaukseksi ”Ei semmosista saa kertoa” tai ”No mitä sillon nyt tehtiin, ihan tavallisia juttuja”. Tuntuu siltä, että monille on opetettu että omia asioita ei saa puhua, tai että sinun asiasi eivät kiinnosta ketään. Myös muistisairaus on tietysti vienyt osan muistoista tai sitten vain esitimme tyhmiä kysymyksiä. Ja niin muistelijamme ovat kuitenkin myös suomalaisia ihmisiä.


-Meri-Maija, ohjaaja

0 Comments

Koukkuniemen kesäteatteri etsii esiintyjiä vuodelle 2015

12/15/2014

0 Comments

 
Picture
Koukkuniemen Kesäteatteri etsii esiintyjiä


Viime kesänä huippusuosion saanut Koukkuniemen Kesäteatteri etsii nyt näyttelijöitä, muusikoita ja muuta työryhmää kesän 2015 tuotantoon.


Heinäkuun 22. päivä ensi-iltansa saava esitys rakentuu Koukkuniemen Kalevala 2015–hankkeen tuloksena kevään ja kesän aikana. Hankkeen toteuttajina toimivat jo viime kesänä Koukkuniemeen kesäteatteria tehnyt kolmikko; Iira Halttunen (dramaturgia), Santeri Helinheimo (muusikki) ja Meri-Maija Näykki (ohjaus). Keväällä työryhmä kerää Koukkuniemen asukkailta muistoja heidän lapsuudestaan ja nuoruudestaan 1900-luvun alusta, erilaisin työpajoin ja haastatteluin. Jokainen työryhmän jäsen saa myös oman vanhuskummin, jota käydään hankkeen aikana tapaamassa vähintään pari kertaa kuukaudessa.


Koska esitysteksti valmistuu vasta myöhemmin keväällä, haemme nyt avoimesti kaikenlaisia näyttelijöitä 7-vuotiaista ylöspäin. Haussa on noin kymmenen esiintyjää: 2-3 muusikkoa ja noin 8-10 näyttelijää. Tarkempi roolitus selviää sitä mukaa, kun teksti valmistuu.


Aikaisempi kokemus teatterityöskentelystä, sekä musikaalinen ja liikunnallinen osaaminen katsotaan eduksi. Tärkeämpää on kuitenkin se, että saamme koottua toimivan työryhmän, jonka aikataulut menevät yksiin. Harjoituksia tulee olemaan touko-heinäkuussa 3-6 kertaa viikossa, pääasiassa iltapäivisin ja viikonloppuisin. Esityksiä on yhteensä 20, joista kuusi on arkena päiväsaikaan ja loput iltaisin/viikonloppuisin.


Koska teemme projektia pienellä budjetilla, emme valitettavasti voi maksaa työstä palkkaa. Tarjoamme kuitenkin hienon mahdollisuuden päästä osaksi teatterihanketta joka tekee hyvää.


Hakutilaisuus järjestetään Koukkuniemen juhlasalissa 19.1.2015 klo 12-19. Jätä vapaamuotoinen hakemuksesi meille sähköpostitse 15.1.2015 mennessä osoitteeseen koukkuniemenkalevala@gmail.com. Ilmoittauduttuasi lähetämme sinulle tarkemmat tiedot hakutilaisuudesta.


Kerro hakemuksessa:

  • ikäsi (alaikäisiltä hakijoilta huoltajan suostumus)

  • lyhyt selvitys aikaisemmasta teatterikokemuksestasi

  • ajatuksesi siitä, miksi haluaisit olla mukana Koukkuniemen kesäteatteritoiminnassa

  • mahdolliset rajoitteesi hakutilaisuuden aikataulun suhteen

  • liitä hakemukseen myös kuvasi


Etsimme työryhmäämme myös koreografia, lavastajaa, ohjaajan assistenttia, valokuvaajaa, dokumentoijaa, tuotannollista apua sekä talkoolaisia lipunmyyntiin. Jos siis haluat tulla mukaan toimintaan, jollain muulla tavalla kuin esiintymällä, ota ihmeessä yhteyttä osoitteeseen koukkuniemenkalevala@gmail.com niin olemme sinuun yhteydessä! Hommaa kyllä riittää ja työnkuva voidaan räätälöidä vastaamaa sinun aikataulujasi ja kiinnostuksenkohteitasi.

Lisätietoa Koukkuniemen kesäteatterista www.koukkuniementeatteri.weebly.com

Sähköpostejanne odotellen:
Iira, Santeri & Meri-Maija


Jos jokin asia askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä koukkuniemenkalevala@gmail.com.

0 Comments

Julkaisematon lehtijuttu

10/19/2014

0 Comments

 
Picture
Katariina Fleming lähetti meille kirjoittamansa lehtijutun, joka ei koskaan päässyt painoon. Kiitos Katariina!











Koukkuniemen Kalevala ­hanke teki soveltavaa teatteria

Vanhusten muistot pääsivät näyttämölle

Näsijärven rannalla, Koukkuniemen pihalla, koettiin tänä kesänä ennen näkemättömiä teatterielämyksiä. Ikäihmisten haastattelujen perusteella syntyi esitys, joka valotti elämää aina 1900 ­luvun alusta. On elomme muistoja vain ­näytelmä herätti henkiin vanhusten rakkaat ja raskaatkin muistot.

Näytelmän ohjaaja, teatteri­ilmaisun ohjaajaksi opiskeleva Meri-­Maija Näykki, 23, kyseli lapsena pikkumummiltaan Eilalta millaista elämä hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan oli ollut. Mummi kertoi tarinoita ja innostui myöhemmin kirjoittamaan muistonsa kirjaseen. Tästä Meri-­Maija sai idean vanhusten muistojen ja kokemusten tallentamisesta jälkipolville. Niinpä hän kokosi nuoren porukan ja perusti Koukkuniemen teatterin.

Yhdessä opiskelutoverinsa Marko Tammisen kanssa Näykki haastatteli Koukkuniemen asukkaita ja niiden perusteella syntyi näytelmän käsikirjoitus. Esitysdramaturgiksi saatiin lahjakas 20­vuotias Iira Halttunen, joka kirjoitti Kom­teatterille ensimmäisen näytelmänsä jo 14­vuotiaana.

On elomme muistoja vain on rakenteeltaan sirpalemainen. Kohtaukset ovat melko lyhyitä ja esitys soveltuu hyvin muistisairaillekin. Ikääntyneet katsojat eläytyivät täysin näytelmään. Eräs mummo alkoi laulaa näyttämölla alkanutta Mä oksalla ylimmällä ­laulua muistaen kaikki säkeistöt. Laulujen sanat pysyvät usein mielessä, vaikka muisti muuten olisi mennyt.
Musiikilla onkin näytelmässä tärkeä osuus. Tunnelmaan päästään jo ennen esitystä, kun vanhat tutut iskelmät kaikaavat rannassa. Santeri Helinheimon musiikkidramaturgia liittyy oleellisesti tapahtumiin ja tukee kokonaisuutta.

Hauskaa yhteisvoimistelua

Näytelmän alussa pieni Jooseppi joutuu vanhempiensa eron takia hylätyksi ja hänet myydään
huutolaispoikana Vuorisen perheeseen. Hän saa uuden nimen, Joskan, ja hyvät, oikeamieliset vanhemmat. Pikkusisko Iida­Liisan synnyttyä perheessä vallitsee sopusointu, jonka rikkoo isän kaatuminen sodassa. Iida­Liisa ei äidin loputonta itkemistä tahdo ymmärtää ­ onhan hänkin kaatunut monta kertaa.

Esityksen tapahtumat keskittyvät Tampereelle ja lähipitäjiin. Muistoissa liikahtavat niin Leivon leipomo kuin paukkuva ja sauhuava Väinö Paunukin. Pääkaupunkiinkin matkustetaan voimistelemaan Työväen liittojuhlille vuonna 1946. Kohtaus on yksi näytelmän hauskimmista ja sen kruunaa Ilkka A. Jokisen mainio juonto ja Wilma Seppälän ajanmukainen koreografia.

Nuori näyttelijäkunta onnistuu monissa rooleissaan hyvin. Erityiskiitoksen ansaitsee Anne Mäkelä, joka osaa muuntautua rakastavasta äidistä rohkeaksi tanssiaskuningattareksi. Titus Torniainen koskettaa huutolaispoikana ja napakkana opettajana. Teemu Mäkinen on lempeä isä ja pelottava hullu-­Uuno sekä haavoittunut sotapoika. Wilma Seppälän kipakka, hylkäävä äiti on Iida­Liisa isäntytön täydellinen vastakohta. Jere Saarelan taiteilija saa lapset malleiksi Aleksanterin kirkkopuistoon tekemäänsä suihkulähteeseen. Tiia Sorjonen osaa olla hänen viehättävä pikkusiskonsa.

Hienotunteista aiheen käsittelyä

Sota­aikaa näytelmässä käsitellään pääosin kotirintaman kautta. Pari haavoittunutta sotilasta riittää
kertomaan, miten vaikeata siellä oli. Sankarivainajina toimivat rullalle käärityt räsymatot, jotka muutenkin taipuvat moneksi. Ruut Luodon lavastuksessa käytetään nokkelasti myös isoja kaapelikeloja.
Suvi Poutun puvustus on oivaltava ja tukee kutakin aikaa kuten viehkot värikkäät tanssimekot.

Meri­Maija Näykin ohjaama On elomme muistoja vain korostaa yhteisöllisyyden merkitystä. Asukkaiden,omaisten, hoitohenkilökunnan ja katsojien yhteinen kokemus on enemmän kuin tavallinen teatteriesitys. Ohjaaja on käsitellyt aiheita kunnioittavasti ja hienotunteisesti ketään loukkaamatta. 

Näytelmän jälkeenjuotujen muistokahvien aikana voi kertoa omista kokemuksistaan tai kirjoittaa niitä muistovihkoihin.

Myöhemmin esityksen kanssa on tarkoitus vierailla Pirkanmaan vanhainkodeissa ja laitoksissa.

0 Comments

Katsojain suusta

8/28/2014

0 Comments

 
On elomme muistoja vain -esitysten jälkeen järjestettiin muistokahvio. Kahvilan pöydillä oli Muistoja ja ajatuksia -vihkoja, joihin katsojat saivat jättää muistonsa ja terveisensä.


Tässä otteita muisteluvihoista:


”Kiitos hienosta  muistelmateatteriesityksestä! Jatkakaa samaan malliin! Voimisteluesitys stadionilla oli mukavaa katsottavaa ja mikä taustaselostus!”
Picture
”Töitä ovat tehneet kovasti. Näppäriä nuoria ihmisiä. Eniten jäi mieleen lottien laulu. Olen suomalainen mies. Sota on tehnyt tehtävänsä. Hyvä kokonaisuus. Etukäteen jännitti oma muistelukohtaus. Miten sen kestää. Hyvin kuvasi sitä aikaa.” - Eino 83v. (yksi muistelijoista)
”Äidin puolesta: Minä ja sisäreni olimme pikkulottana. Esitys toi mieleeni elävästi tämän ajan vaikka siitä on jo kauan. Kiitos hienosta esityksestä!”
”Hieno lavastus, miljöö ja tunnelma! Tavoititte jotakin oleellista suomalaisesta mentaliteetista, mutta osasitte myös NAURAA sille! Suurkiitos siitä! Nauru ja huumori voivat parantaa kipeitäkin muistoja ja kykenevät asettamaan asioita oikeaan etäisyyteen… Kaunis, keveä, humoristinen ja terapeuttinen esitys! Hyvähyvä!”
”Esitys toi mieleen muistoja lapsuudesta ja äidin lapsuudesta. Esitys antoi taas voimia omaan työhön vanhusten parissa.”
”Kiitos esityksestä. Muistoja tuli mieleen sota-ajasta, mutta parempia muistoja tansseista nuoruudessa ja aikuisena. Hyvää jatkoa!”
”Harrastajateatterilaisena itsekin nautin suuresti näyttelijäntyöstä, yhteistyöstä, OHJAUKSESTA, LAVASTUKSESTA, musiikista. Tämä paikka oli tosi hyvä teatteritila. Kyllä kadetti! Olen lähtöisin Amurista. Suokadun puukorttelista vm 1940. Eivätkö haastateltavat vanhukset tuoneet kodin ja isänmaan lisäksi uskontoa esille?! (Tai miten sitten ”kässäri” koottiin…) Hyvä kooste tämäkin.”
”Kiitos hienosta esityksestä. Omien vanhempien lapsuus ja nuoruus sai uutta perspektiä.”
”Tykkäsin teatteriesityksestänne. Minulla on paljon muistoja sodan ajalta. Muistan sen ajan hyvin. Veljeni haavoittui taisteluissa kädestään ja kouluni oli puolustusvoimien käytössä puoli vuotta. Terveisiä työryhmälle ja paljon kiitoksia!”
”Ihan mahtavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään! Moni asukkaista tykkää kovasti teatterista ja musiikista, mutta eivät välttämättä pääse teattereihin tai konserttipaikoille, joten ihanaa, että kulttuuri tulee heidän luo!”
”Kiitos näyttelijöille ja ohjaajille hyvästä näytöksestä. Nuoret harrastelijat olivat aivan huippuja. Kannatti tulla Pohjanmaalta kattomaan!”
”Vanhat muistelot, tarinat ja maisemat toivat mieleen päivittäiset (2xpv) laivareitit keskustasta Teiskoon. Laivoilla kuljettiin ihmisten asioille, maidot kuljetettiin myös, kuten ruumisarkutkin.”
”Kiitos, tuli omakin lapsuus mieleen vaikka olenkin 60-luvun lapsi.”
”Lämpimät kiitokset Tampereen ja Suomen historiaa koskettavasti elävöittävästä esityksestänne! Hengellisen ulottuvuuden mukaan ottaminen rikastuttaisi vielä esitystä, vai mitä? PS. Toivottavasti seuraa jatkoa?! PPS. Mahdollisuus vuorovaikutukseen on myös hieno ja tärkeä! Kiitos!”
”Upea palkinto muisteluista. Kiitos sydämeni pohjast.”
”Menneen ajan ilot ja surut esitettiin 100% innostuksella ja tunteisiin vetoavasti. Pienillä asioilla oivallisesti lavastettu. Tarinassa myös juoni, vaikka olikin vain pätkiä elämän kulusta, mutta jouhevasti siirryttiin tilanteesta toiseen. Olen suuresti vaikuttunut, hienoa, jatkakaa samaan malliin!”
”Tuntui mukavalta muistella menneitä aikoja. Tapahtumat tapahtuivat tutussa maisemassa – Koivistonkylässä, jossa 90-v äitini ja minäkin olemme viettäneet elämäämme. Tällä hetkellä Koivistonkylän koulussa on sukumme 7. polven edustaja. Olemme olleet monessa mukana – postissa – koululla ym. Nirvan lavalla ja Taatalan ladossa on äitini ja isäni tanssineet. Kiitokset.”
”Kiitos kovasti hienoista muisteluista eli esityksestä. Näin nuoremmallekin katsojalle avautuu muisteluita, vaikka ei itse ole aikoja näitä elänytkään.”
”Ihanaa kun vanhuksilta kysellään heidän muistojaan. Liian usein heidän muistorikas ja kokemuksensa unohdetaan. Meidän nuorempienkin olisi hyvä tietää menneistä! Kiitos!”
”Loistavaa teatteria! Koulukohtaus oli hieno! 50-luvulla syntyneenä tunnistin nämä opettajat, joilla oli auktoriteetti kohdallaan (?!) Hautajaiskohtauksessa olisin odottanut taustamusiikiksi hautajaisvirren. 50-luvulla syntyneenä emme voineet välttyä uskonnolta, kirkolta. Heinolan yhteislyseon kasvattina muistan 15 min aamuhartaudet, joihin mentiin joka ikinen aamu. Hartauksia piti pastori tai uskonnon opettaja. 70-luvun alussa perinne alkoi vähä vähältä murtua. Mutta kaiken kaikkiaan ! Hyvä esitys! PS. Suitsutukseni vielä loistaville esiintyjille. Maalaistalon tyttönä minulla oli käpylehmät ja kauppa … ja metsämansikat!”
”Kiitos! Nauratti ja itketti. Rohkea juttu, tarttua toisten muistoihin, hui. Olette hurjia ja ihania!”
”Olen sen ikäinen, että näytelmä herätti sellaisia muistoja ja mielikuvia, että olisin kohta juossut pommisuojaan. Hyvin kerrottu esitys.”
”Muistatko pitkät lämpimät kesät, räystään alla pääskysen pesät. Lähditkö lapsena töihin mukaan, silloin sitä ei kieltänyt kukaan.”
0 Comments
<<Previous
Forward>>

    Blogit

    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    December 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014

    Kirjoittajat

    Blogia kirjoittavat Koukkuniemen kesäteatterin työryhmän jäsenet vuorotellen. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.